V i n a

V našem sortimentu najdete širok izbor sort, ki odražajo bogato vinogradniško dediščino Vipavske doline. Med avtohtonimi sortami prevladuje Rebula, ob njej pa najdemo tudi priznane sorte, kot so Laški rizling, Chardonnay, Rumeni muškat, Sauvignon, Sivi pinot, Merlot in Cabernet sauvignon.

Vina, ki jih ponujamo odražajo svežino, mineralnost in izrazit sortni značaj. Ponosni smo na 7 različnih etiket, ki predstavljajo raznolikost naše vinske ponudbe.

Chardonnay

Chardonnay, ponos naše kleti, vas popelje na izjemno vinsko potovanje. To sveže suho vino vas očara s svojo slamnato rumeno barvo, ki v kozarcu zažari kot sončni žarek. Na nosu vas bo prevzelo bogastvo arom, ki spominjajo na sočne vinogradniške breskve, zrela rumena jabolka in osvežujoče agrume.

Sorta: 100% chardonnay      

Vinograd: Creja; Plače

Vinifikacija: Po ročni trgatvi hladnega grozdja v prvi polovici sempembra grozdje pecljamo, drozgamo, nežno stisnemo in opravimo predbistrenje. Temu sledi kontrolirana fermentacija v inox tanku in 3 meseci zorenja na finih drožeh.

Servirati: 10-12 stopinj celzija

Cabernet Sauvignon

To suho rdeče vino se ponaša z intenzivno rubinasto barvo, ki jo poživljajo subtilni vijoličasti odtenki, ki se razlikujejo od vina do vina. Njegova sadna cvetica vas bo navdušila s prepoznavnimi aromami prezrelih višenj, češnjevih koščic in temnih gozdnih sadežev. Tanini so elegantno uravnoteženi, medtem ko malenkost višji odstotek kislin ohranja vino sveže in živahno, kar daje vinskemu karakterju dodaten sloj kompleksnosti.

Cabernet Sauvignon je popolno vino za spremljavo k jedem z rdečim mesom, saj njegova bogata struktura in intenzivni okusi odlično dopolnjujejo okuse in teksture mesa. Priporočamo, da ga postrežete pri sobni temperaturi, da v celoti izrazite njegove bogate arome in eleganten okus. 

Sorta: 100% Cabernet Sauvignon

Vinograd: Breg; Plače

Vinifikacija: Trgatev poteka v zadnjih dneh septembra s pecljanjem in drozganjem. Temu sledi 6 dnevna maceracija z rednim ročnim potapljanjem klobuka v odprtih kadeh, stiskanje drozge in dokončanje fermentacije v inox tankih. Za tem opravimo malolaktično fermentacijo, ki ji sledi 12-mesečno zorenje v inox cisterni.

Servirati: 14-16 stopinj celzija

Sauvignon

To suho vino se ponaša z nežno rumeno barvo, ki jo poživljajo opazni zelenkasti odtenki.

Po vonju vas bo navdušila intenzivna aromatična paleta, ki vas popelje med sočno tropsko sadje, predvsem pasijonko, v ozadju pa se pojavi prijetna nota zelene paprike.

Ob okušanju boste začutili njegovo zaokroženo telo, ki ga spremlja značilna svežina, ki poudari njegovo igrivost in mladostni značaj. Sauvignon je popolno vino za spremljavo k zelenjavnim jedem, saj njegova svežina in živahnost odlično dopolnjujeta okuse in teksture zelenjave. Priporočamo, da ga postrežete ohlajenega, da v celoti izrazite njegove kompleksne arome in osvežujoč okus.

Sorta: 100% Sauvignon        

Vinograd: Jame; Plače

Vinifikacija: Po ročni trgatvi hladnega grozdja v prvi polovici septembra sledi pecljanje, drozganje in stiskanje. Za tem opravimo predbistrenje mošta in spremljamo kontrolirano fermentacijo v inox tanku in 3 meseci zorenja na finih drožeh.

Servirati: 10-12 stopinj celzija

Sivi pinot

Sivi pinot, vino izjemne elegance in bogate aromatičnosti, vas popelje na vinsko potovanje, polno razkošja in zadovoljstva. To suho vino se ponaša z zlato rumeno barvo, ki jo poživljajo subtilni bakreni odtenki, ki se bleščijo v kozarcu.

Njegova cvetica vas bo navdušila z intenzivnimi aromami zrelega tropskega sadja, kot so sočna melona in zrelo jabolko. Intenzivna sadna aromatika, dopolnjena z rahlo svežino in bogatim ekstraktom, ustvari občutek polnih ust, ki vas popeljejo na izjemno vinsko potovanje.

Sorta: 100% Sivi pinot

Vinograd: Jame; Plače

Vinifikacija: Po ročni trgatvi hladnega grozdja v 1. polovici septembra sledi pecljanje, drozganje in nežno stiskanje, nato predbistrenje mošta in kontrolirana fermentacija ter 3 meseci zorenja na finih drožeh.

Servirati: 10-12 stopinj celzija

Sweet white

To vino je izdelano iz dveh klonov Rumenega muškata, ki združujejo svoje edinstvene arome in okuse v popolno harmonijo.

Opazili boste njegovo intenzivno zlato rumeno barvo, ki vas bo očarala že na prvi pogled. Bogata cvetica, ki jo ponuja to vino, prevladuje z muškatnimi notami, ki se prepletajo s subtilnimi toni medu.

Po okusu vas bo Sweet White navdušil z ekstraktnim karakterjem, ki se nežno razvije na vašem jeziku. To vino je kot nalašč za posebne priložnosti, ko želite razvajati svoje brbončice ob sladicah ali preprosto uživati v sladkih trenutkih življenja.

Sorta: 100% Rumeni muškat

Vinograd: Breg; Plače

Vinifikacija: Trgatev hladnega grozdja poteka ob kocu septembra. Sledi ločevanje pecljev od grozdnih jagod, 10 urna hladna maceracija in nežno stiskanje drozge, zatem pa kontrolirana fermentacija v inox tanku. Ob željeni sladkorni stopnji se fermentacija prekini z hlajenjem in pretokom.

Servirati: 12-14 stopinj celzija

Laški rizling

Laški rizling, dragulj Vipavske doline, se redko pojavlja kot sortno vino, a ko se pojavi, navduši s svojo edinstveno karakteristiko. To vino vas očara s svojo nežno rumenkasto barvo, ki jo prepletajo rahli zeleni odtenki. Po vonju vas prevzame srednje intenzivna cvetica, ki izraža sortno značilnost, s sadnimi toni jabolk in zelenimi odtenki. 

Sorta: 100% Laški rizling

Vinograd: Breg in Gmanjce; Plače

Vinifikacija: Ročni trgatvi v sredini septembra sledi pecljanje, drozganje in stiskanje, nato predbistrenje in kontrolirana fermentacija v inox tanku ter 3 meseci zorenja na finih drožeh.

Servirati: 10-12 stopinj celzija

Rebula

Rebula, avtohtona sorta z dolgoletno tradicijo v Vipavski dolini, vas vedno znova očara s svojo edinstvenostjo. To suho vino se ponaša z zlato rumeno barvo, ki v kozarcu zažari kot sončni žarek.

Njegova cvetica vas prevzame s sadno-cvetličnimi aromami, kjer prevladujejo note bele breskve in nežnih vonjev belega travniškega cvetja.

V ustih se Rebula razkriva kot suho vino z višjim odstotkom alkohola, kar mu dodaja pekoč občutek, vendar pa je ta občutek uravnotežen s srednje dolgim pookusom, ki ostane v ustih še dolgo po tem, ko ste ga že spili.

Sorta: 100% Rebula  

Vinograd: Breg; Plače

Vinifikacija: Ročna trgatev hladnega grozdja v drugi polovici septembra, pecljanje, drozganje in stiskanje. Predbistrenje mošta, ki mu sledi kontolirana fermentacija v inox tanku in 3 meseci zorenja na finih drožeh.

Servirati: 10-12 stopinj celzija